Thursday, November 18, 2010

Menterjemahkan Pengorbanan Dalam Segenap Ruang

Salam bersua kembali….apabila kita membicarakan tentang pengorbanan maka pelbagai tafsiran yang kita dapat tafsirkan.apakah sebenarnya itu tadhiah?apakah maqasid kita untuk mengetahui erti kata pengorbanan yang sebenar itu sendiri?mengapa kita perlu berkorban?kenapa disana sini orang ramai bercakap tentang pegorbanan?penting sangatkah pengorbanan itu?

Setiap manusia yang bergelar hamba Allah memerlukan pengorbanan dalam kehidupan.Setiap insan mendambakan kesenangan, kemewahan, kebahagian dansebagainya. Demi mengejar itu semua kita tidak dapat lari daripada melakukan pengorbanan sama ada dalam bentuk fizikal, material, emosi mahupun yangmelibatkan spiritual. Oleh itu menjadi kewajipan semua pihak agar pengorbananyang dibuat mengikut lunas-lunas yang diredhaiNya supaya apa yang dilakukanitu menguntungkan kita semasa hidup ataupun setelah meninggal dunia.

Semua 'tuntutan' hidup memerlukan 'pengorbanan' yang bukan sedikit. Andai lemah Iman, maka akan mudah menjerumuskan diri ke dalam kemaksiatan danakhirnya akan ditempatkan di neraka jahanam! Apa yang paling menyedihkan,terdapat segelintir mereka yang menjalankan kegiatan keagamaan terlibatsecara langsung dengan gejala salahguna kuasa, rasuah dan sebagainya.

Mereka ini adalah golongan yang paling berbahaya jika dibandingkan dengangolongan yang secara terang-terangan melakukan maksiat akibat kejahilandalam agama. Mereka mengambil kesempatan atas nama agama untukkehendak duniawi.

Jika direnungkan kembali, apakah bentuk pengorbanan yang telah kita lakukandemi menegakkan syiar Islam di bumi Allah ini? Antara contoh pengorbanan yangtelah dilakukan oleh orang terdahulu seperti Nabi Ibrahim (a.s) dan anaknya NabiIsmail (a.s), sepatutnya menjadi contoh dan Iktibar kepada kita umat Islam. Perluditerapkan dalam setiap hati Muslim untuk memahami Konsep Pengorbananyang sebenar agar diri kita sentiasa bersedia menghadapi ancaman musuh musuhIslam dan ancaman-ancaman lain yang lebih hebat di akhir zaman.

Adakah pengorbanan seorang lelaki tehadap kekasihnya yang tidak ada pertalian yang halal dinilai sebagai pengorbanan.Sedangkan berapa ramaikah masyarakat Islam khususnya masyarakat muda-mudi yang terlibat dalam bentuk pengorbanan yang sedemikian.renung2kanlah….

Cuba kita menyingkapkan kembali ibrah yang kita dapat ambil dari sirah nabi Ibrahim dan nabi Ismail dalam ketaatan kepada perintah Allah yang mana Allah telah perintahkan nabi Ibrahim menyembelihkan anaknya Nabi Ismail dan Nabi Ibrahim melaksanakan tanpa membantah sedikitpun perintah Allah.

Allah berfirman, maksudnya:

“Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: “Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu; maka fikirkanlah apa pendapatmu?”.

Anaknya menjawab: “Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu; Insya Allah, ayah akan mendapati daku dari orang-orang yang sabar”.

Setelah keduanya berserah bulat-bulat (menjunjung perintah Allah itu), dan Nabi Ibrahim merebahkan anaknya dengan meletakkan iringan mukanya di atas tompok tanah, (Kami sifatkan Ibrahim – dengan kesungguhan azamnya itu telah menjalankan perintah Kami), serta Kami menyerunya: “Wahai Ibrahim! “Engkau telah menyempurnakan maksud mimpi yang engkau lihat itu”.

Demikianlah sebenarnya Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan. Sesungguhnya perintah ini adalah satu ujian yang nyata; Dan Kami tebus anaknya itu dengan seekor binatang sembelihan yang besar; Dan Kami kekalkan baginya (nama yang harum) dalam kalangan orang-orang yang datang kemudian: “Salam sejahtera kepada Nabi Ibrahim!”.

Demikianlah Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan. Sesungguhnya Nabi Ibrahim itu dari hamba-hamba Kami yang beriman. Dan Kami pula berikan kepadanya berita yang mengembirakan, bahawa ia akan beroleh (seorang anak): Ishak, yang akan menjadi Nabi, yang terhitung dari orang-orang yang soleh.

Dan Kami limpahi berkat kepadanya dan kepada (anaknya): Ishak; dan di antara zuriat keturunan keduanya ada yang mengerjakan kebaikan, dan ada pula yang berlaku zalim dengan nyata, terhadap dirinya sendiri.”

AsSaffat:102-113

Terjemahkanlah kembali pegorbanan dalam segenap sudut kehidupan kita,lakukanlah pengorbanan mengikut jalan yang diredhainya bukan jalan yang mengundang kemurkaannya.Berkorbanlah apa-apa material yang bernilai harta,wang ringgit mahupun jiwa kita untuk jalan juang kita pada Allah………

Bagiku,nilai Hari Raya Aidiladha lebih menyeronokkan dapat sama-sama dengan saudara terdekat dapat amal ijtimaie 2ekor lembu korban.Walaupun sedikit keletihan namun menyeronokkan.Moga hari raya korban dapat merapatkan ukhuwwah sesama muslim

No comments:

Post a Comment